Reti kurš kaut reizi bērnībā nav sapņojis par pasakaini skaistu karalisku torti. Šodien šis sapnis ir piepildāms. Gluži kā vienkāršs brīnums- atnāc, pasūti un saņem kulinārijas meistardarbu savam kāzu mielastam!

 Ko vēlas jaunais pāris...

    Rīgā visiecienītākās ir gaišu pasteļkrāsu vairākstāvu tortes. Tās mēdz rotāt ar dzīviem  ziediem,   arī iecukurotiem vai marcipāna darinājumiem. Iztēlē var uzburt sniegbaltu trīsstāvu torti, kuru rotā grezna tumšsarkanu rožu virtene. Aizraujoši! Kā rotājums tiek izmantotas jaunlaulāto figūriņas vai gredzeni uz tortes augšējā stāva, reizēm torti mēdz papildināt ar uzrakstiem.

   Kāzu tortes pasniegšanas rituāli arī ir dažādi – tā var tikt pasniegta dzīru kulminācijā, servēta uz īpaša galdiņa, salūta ,,pavadījumā”.  Daudzstāvu tortēm mēdz izmantot īpašus paliktņus, kas sastiprināti ar metāla vai stikla kājiņām. Izmantojot šādus paliktņus, katru tortes stāvu uz tiem servē atsevišķi. Kulināri nereti saņem oriģinālus pasūtījumus, kad līdzās jaunlaulāto figūriņām uz tortes ir jānovieto sunīša figūra vai tortei jābūt jaunā pāra jaunceļamās mājas veidolā. Ko jaunlaulātie pēc savas gaumes pasūtījuši, to konditori realizē, un kāzu viesiem atliek tikai nobaudīt. Senās Krievzemes tradīcija cept īpašo Kāzu pīrāgu šodien sagādātu daudz vairāk rūpju. Kā var spriest no senajiem rakstiem, šos meistardarbus rotāja t-ā-ādas figūras, ka mūsdienu erotisko skulptūru meistari varētu tikai pamācīties! No tiem laikiem acīmredzot arī saglabājies ticējums, ka tortei jābūt bagātīgi rotātai, lai jaunā pāra ģimenes dzīve būtu veiksmīga.

  Kā sadalīt torti. Līgavai un līgavainim jāievēro daži noteikumi.

  • Kāzu torti mēdz novietot galda vidū, bet daudzstāvu torti biežāk servē uz atsevišķa galdiņa, lai tā neaizsegtu skatu un netraucētu viesu labsajūtai.
  • Tortes dalīšanai var būt vairāki varianti. Ja kāzu mielasts tiek organizēts kā svinīgas pusdienas, torti dala pirms deserta pasniegšanas un bauda vienlaicīgi ar to. Ja mielasts ir furšeta veidā, torti pasniedz pasākuma izskaņā, nereti drīz pēc tam jaunlaulātie viesus atstāj, lai divatā dotos svētku turpinājumā. Ar īpaši šim nolūkam paredzētu, visbiežāk sudraba, nazi jaunā sieva ar vīra palīdzību nogriež pirmo tortes gabalu. Nereti viņa griež divus gabalus- sev un vīram, pēc tam viņi pārmaiņus pacienā viens otru ar kumosu saldā cienasta.
  • Ja tortes stāvi ir servēti uz atsevišķiem paliktņiem, nereti virsējo, mazāko stāvu mēdz atstāt jaunajam pārim nākamajai dienai.

 
Krēma albums.

 Fantāzijai nav robežu. Lai atceramies, ka bijušais ASV prezidents Ronalds Reigans savā laikā pasūtīja torti sava portreta veidā. Gājis laiks, tehniskās iespējas paplašinājušās, un šobrīd modē ir ēdamas fotogrāfijas- tortes virsma izskatās tā, it kā uz tās ir uzdrukāta īsta fotogrāfija. Lai to īstenotu, parasta fotogrāfija vai zīmējums tiek skanēts un ar īpaša printera palīdzību kulinārijas krāsas tiek pārnestas uz speciāla papīra. To pēc tam uzliek uz iepriekš sagatavotas tortes virsmas, un, kad krāsas iesūkušās krēmā,  papīru noņem.

 Šādu torti arī var gatavot vairākos stāvos  un  uz tās attēlot vai visu jaunā pāra mīlas stāstu, izmantojot bērnības foto, pirmās tikšanās un saderināšanās bildes.... Viesiem būs ko aplūkot krietni ilgi!

        Tortes lielums

  •      Torti pasūtot, jāparedz, ka netreknu augļu torti 10 cilvēkiem vajadzēs apmēram 1 kg vai nedaudz vairāk (sieviete apēdīs ap 150 g, vīrietis –ap 100g)  , ja galds ir furšeta veidā- tortes daudzums jāpalielina - 15 cilvēkiem vajadzēs ap 3-5 kg šī kāruma.
  •      Treknāku krēma torti var pasūtīt nedaudz mazāku, jo tā ir sātīgāka.

Vispirms bija maize.

  Bet sācies viss ir ar dienišķo maizi. Pirms pieciem tūkstošiem gadu. Ķīniešiem bija plāceņi, krieviem – karavaji. Senajā Romā, kur kāzu rituālam bija ārkārtīgi svarīga loma, līgavainis lauza maizi virs līgavas galvas, gabalus dalīja viesiem, bet drupatas  kopā ar līgavu ēda pats. Mūsu laikos no visām tradīcijām paņemts ,, pa druskai”. Saglabājusies senākā - maizes laušana jeb tortes dalīšana, un no patriarhāta ierašām – sievas pakļaušanās vīra gribai.

   Angļi, pazīstami ar savu savdabīgo humoru, senāk mēdza rīkoties šādi – kāzu viesi uz svinībām līdzi ņēma maizi un saldas bulciņas, kuras sakrāva kaudzē. Jo lielākas kāzas, jo lielāka kaudze. Bet līgavainim un līgavai caur šo maizes kalnu nācās vienam otru noskūpstīt. Jaunajiem – grūti, viesiem – jautri!

   Stāsta, ka XV gadsimta 60-ajos gados kāds franču konditors, Londonā ieradies, bijis šokēts, cik neestētiski izskatījusies kaudzē saliktā kāzu maize. Tajā pašā laikā ideja par ,,kāzu kalnu” viņu tā sajūsminājusi, ka dzimtenē atgriezies, viņš izdomājis greznu kāzu torti ar nosaukumu ,,krokenbušs”. To veidoja krēma bumbiņu piramīda, kas izrotāta ar dzīviem vai cukurotiem ziediem un riekstiem. Francijā krokenbušs joprojām ir modē, un tagad to var pasūtīt arī Latvijā. Gandrīz katrai tautai ir savas tradīcijas kāzu tortu gatavošanā un, ja ir vēlēšanās, konditori pratīs uzburt saldo pārsteigumu arī pēc vecvecmāmiņu laika receptēm.

   Kāzu tortes visbiežāk gatavo ar krēmu balti rozā toņos vai kādā citā no pasteļtoņiem. Tā kā torti, pirms to apēst, ieteicams arī iemūžināt fotogrāfijās vai videolentē, tīri baltā krāsa var nebūt pietiekami izteiksmīga.

   Aizraujoties ar noformējuma izvēli, nedrīkst aizmirst par garšas kvalitātēm. Kāzu torti vislabāk gatavot no viegla mazkaloriju biskvīta ar putukrējumu, augļiem un ogām. Arvien lielāku popularitāti iekaro maigi saldās jogurta tortes.

 No Ginesa rekordu krājumiem

   Tiktāl par parastām  tortēm parastām kāzām.

 Bet  2003 gadā Orlando konditoru rokām tika izgatavota tolaik lielākā kāzu torte pasaulē . Tās 5 stāvi slējās 6,7 m augstumā un svēra gandrīz 2420 kg! Grandiozā torte tapa par godu animācijas filmas varoņu Fionas un Šreka mīlas stāstam.

  Savukārt, Nīderlandes pilsētā Omenā nesen tika radīta 18 metrus un 5 cm torte augsta torte. Gatavošanās šim procesam ilga vairākus mēnešus un tajā piedalījās 75 cilvēki. Dažas nedēļas pirms tortes ,,būvēšanas” tika izceptas sastāvdaļas 5 tonnu kopsvarā. Šis rekords gaida savu iekļūšanu Ginesa rekordu grāmatā.

  Iespējams, nākamā torte – rekordiste tiks izcepta Latvijā. Parasti jaunlaulāto figūriņas novieto tortes augšdaļā. Mūsu tortei tās varētu atrasties lejasdaļā – attēlotas  iznākam pa Doma baznīcas durvīm.     

 

Dalīties: